Select Page

Hvilke vikingdyder og -færdigheder kan vi tage med os videre?

Vikingetiden og – kulturen står utrolig stærkt i de nordiske lande. Vi er stolte af vores fortid som vikinger. Vi var modige, innovative, kompromisløse og opdagere. Der skal dog ikke ledes længe, før man kan stille spørgsmålstegn ved, hvor stolte vi kan være af vores plyndrings- og voldtægtstid.

Her får du nogle bud på, hvad vi kan tage med videre af positive erfaringer. Det kunne f.eks. være kompromisløsheden og innovationen. Og samtidig får du nogle bud på ting, vi nok skal lade blive i fortiden en gang for alle.

Innovation og vilje

Den danske innovationskraft er stærk. Du kan næsten høre en politikerstemme udsige den sætning. Og der er bestemt også noget sandt i det. Vi er stærke på innovation. En tradition, der faktisk går helt tilbage til vikingerne.

De havde ikke vindmøller eller en Toshiba varmepumpe. Derimod var de innovative på søfart. Husk endelig på, at vikingerne faktisk var de første mennesker, der krydsede Atlanten. Vikingerne nåede Nordamerika er område omkring det nuværende Canada.

Tænk over, hvor ekstremt vildt det er at sætte kurs efter et mål, du ikke kender og ikke engang ved om eksisterer. Det kræver vilje, mod og i dette tilfælde nye innovative både, der kunne klare de lange søfartsrejser.

Husk også på, at vi modsat Columbus ikke sat gang i en krig, der skulle slå 99 % af den indfødte befolkning ihjel, da vi kom til Amerika. Det skal vi også tage med.

vaerktoej

Blive inspireret af udlandet

Danmark har desuden været en stolt og god søfartsnation lige siden vikingerne satte deres fjerne mål. En søfartsnation, der ville udforske nyt land og tage nye ting med hjem til det kolde land mod nord.

De ville undersøge, hvor der befandt sig ude i verden for at berige sig og for at se, hvad der var at finde på den store blå planet. Den måde at ville udforske verden på, skal vi også tage med fra vikingetiden. Udlandet skal udforskes, så vi kan gøre gavn af andres innovative og inspirerende kulturer.

Her stopper festen

Der er angiveligt mange flere aspekter ved vikingerne, som kunne hives fra. Nu er det dog blevet tid til at kradse lidt i lakken. For der er virkelig også nogle egenskaber, som vi skal lade blive i fortiden.

Her kunne det f.eks. være alle de slaver, som vi tog med hjem fra f.eks. England. De kunne være al den plyndring, mord og voldtægt, som er noget svær at forsvare.

Vikingerne var fede og utrolig inspirerende. Men alt med mode. Det må være budskabet her.